Geschiedenis

 

De bouwers uit Genemuiden

Ruim 280 jaar geleden begint de geschiedenis van de Heutinks in Genemuiden. Negen generaties van metselaars, aannemers, bouwers en ontwikkelaars. Altijd nauw verweven met de gemeenschap. Betrokken, oplossingsgericht en daardoor gedwongen innovatief. Bij het bouwen en ontwikkelen stond en staat woonkwaliteit centraal en zal ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen; grotere ramen in de gevels voor meer lichtinval, spouwmuren voor meer comfort en inpandige wc’s waren het begin. Nu kiezen mensen hun eigen woonplattegrond, creëren zelf hun ideale leefruimte en bouwen we woningen met hedendaags comfort; gasloos, vloerverwarming in de winter en mogelijkheid voor koelen in de zomer. Wooncomfort gaat gepaard met grotere innovaties; duurzaam bouwen, vernieuwende woonconcepten. In 2021 levert Heutink het hoogste CLT-houten gebouw van Nederland op: Stories

In de periode 1920 - 2020 zijn er door Heutink ruim 5.000 woningen gebouwd

Jochem Heutink

1860 - 1929

Willem Heutink

1889 - 1974

Harm Heutink

1895 - 1971

Jochem Heutink

1914 - 1968

Helmich Heutink

Helmich W. Heutink

De geschiedenis van negen generaties Heutink 

Zeg je bouwnijverheid en Genemuiden, dan zeg je Heutink. Zo’n 280 jaar geleden vestigde Alexander Heutink zich als metselaar in Genemuiden. Het zou het begin zijn van negen generaties Heutink – eerst ambachtslieden, toen aannemers en later projectontwikkelaars. En hoewel de huidige Heutink Groep inmiddels in een groot deel van Nederland en zelfs erbuiten bouwt en ontwikkelt, is het bedrijf altijd in Genemuiden gevestigd gebleven en hebben de Heutinks door de eeuwen heen een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het maatschappelijk leven van Genemuiden. Een verhaal van een bedrijf dat groeide door onder alle omstandigheden te blijven vooruitzien.

De stamvader
Alexander Heutink, de stamvader van de huidige directeur Helmich W. Heutink, kwam in 1741 uit het pittoreske Duitse Bad Bentheim naar Genemuiden omdat er veel wederopbouw werk was ontstaan na een verwoestende brand die een deel van Genemuiden in lichterlaaie had gezet. Heutink vestigde zich aan de haven van Genemuiden en had, mede omdat huizen nu met pannen moesten worden bedekt in plaats van riet, zijn handen vol aan het vele metselwerk dat de herbouw van de stad vergde. De nieuwe bewoner van Genemuiden won snel aan bekendheid en invloed in de stad want hij werd eerst kerkmeester en op latere leeftijd, in 1765, diaken.


Revolutie  
De geschiedenis van de volgende drie generaties Heutink, Jan Sander (1748-1833), Jochem (1789-1863) en Willem (1828-1895) loopt parallel aan het ontstaan van Nederland zoals we het nu kennen. Jan Sander, inmiddels met de titel meester metselaar getooid, trouwde het rijkste meisje van het dorp en maakte zich populair bij de plaatselijke bevolking door de gemeenteraad naar huis te sturen in navolging van de Franse revolutionairen in die roerige jaren. Ook zoon Jochem had nog met Napoleon te maken toen hij namens de keizer op veldtocht moest in Rusland. De afloop van dat doldrieste avontuur is bekend, maar Jochem deserteerde tijdig en keerde naar Genemuiden terug om het vak van (meester) metselaar weer op te pakken.


Brand
Jochems zoon Willem, die de meestertitel ook droeg, bouwde een uiterst fraaie jongens- en meisjesschool met afwerking en techniek die men in die jaren nog niet gezien had in Genemuiden en omstreken. Een nieuw inferno trof Genemuiden enige jaren later en het gebouw ging, samen met vele andere huizen en hooibergen, ten onder. Dat zette Willem Heutink samen met vele ander bouwvakkers weer aan het werk bij de wederopbouw.


Woningwet
Willems zoon Jochem Heutink (1860-1929) loodste het bedrijf de 20e eeuw binnen en met het aanbreken van die eeuw zou er veel veranderen, ook voor Heutink. Na zijn reputatie te hebben gevestigd door spraakmakende projecten als de eerste industriële graanmalerij van Genemuiden en de ‘akoestisch ontworpen’ uitbouw van de plaatselijke hervormde kerk. De Nederlandse woningwet van 1901 veranderde veel voor zowel bouwend als wonend Nederland. Het zorgde voor gemeentelijke regulering van de bebouwing. Zo werd Jochem Heutink bouwkundig adviseur van Genemuiden en boog hij zich eerst over de hard noodzakelijke verbetering van de plaatselijke arbeiderswoningen. Met de bouw van zogeheten woningwetwoningen konden de leefomstandigheden van vele arbeiders enorm worden verbeterd.


Crisis
In 1920 richtte Jochem samen met zijn zoons Willem (1889-1974) en Harm (1895-1971) de vennootschap “Jm Heutink & zonen” op, die op 1 januari 1921 in werking trad. De vennootschap startte onder moeilijke omstandigheden omdat het door de oorlog bankroete Duitsland en het door de revolutie lamgelegde Rusland voor economische malaise zorgden. Met klussen en nieuwbouwopdrachten sleepten Jochem en zijn zonen het bedrijf door de lastige 20er jaren heen. Jochem Heutink investeerde veel van zijn spaarzame vrije tijd in de gemeenschap van Genemuiden. Hij was lang kerkvoogd, gaf les op de zondagsschool en zette zich in voor het onderwijs ter plaatse. Hij overleed in 1929.


Lichtinval
Met de dood van Jochem begon ook de grote economische crisis na de beurskrach op Wall Street. Het bouwbedrijf van zonen Willem en Harm overleefde deze zware tijd. Een begin jaren ’30 gevolgde cursus vaktekenen voor de bouwnijverheid door Willem en zijn zoon kwam van pas en vormde het startsein voor de projectontwikkelingstak van het bedrijf. Willem tekende met zijn broer in de winter woningen en boerderijen, die ze in de zomer realiseerden. Willems zoon Jochem (1914-1968) had oog voor bewonerswensen en realiseerde voor het eerst in Genemuiden woningen met grotere ramen in de gevels voor meer lichtinval. Ook spouwmuren en inpandige wc’s waren primeurs in Genemuiden.

Gestaag
Met een nieuwe wereldoorlog in aantocht moest Jochem het leger in en vocht hij bij Kornwerderzand met wapentuig uit de 19e eeuw een moedige strijd, maar uiteindelijk capituleerde Nederland en keerde hij na dwangarbeid voor de Duitsers terug in Genemuiden. Na WOII bouwde de familie Heutink, door met name initiatieven van Jochem Heutink, het aannemingsbedrijf gestaag uit. In 1958 had het bouwbedrijf al een eigen vrachtauto en circa 30 metselaars in dienst. Nadat Willem en Harm Heutink kort na elkaar pensioneerden, nam Willems zoon Jochem het aannemersbedrijf over in 1963. 


Vooruitziende blik
Actief in het Genemuidense sociale leven overleed Jochem Heutink door ziekte al vroeg, op zijn 53ste in 1968 en trad zoon Helmich al op 20-jarige leeftijd in zijn voetsporen. Na een lastige beginfase zette de groei van de onderneming (vanaf 1973 als besloten vennootschap) weer door en ook de jonge Helmich bleek uit het juiste hout te zijn gesneden. Hij toonde een vooruitziende blik en durfde risico’s te nemen. Bovendien was hij innovatief en gericht op efficiënt bouwen. Er werd dan ook vrijwel direct begonnen met particuliere woningbouw in eigen beheer. Naast het bouwen van burgerlijke en utiliteitsbouw, hield de onderneming zich ook bezig met de aan- en verkoop en het beheer van onroerend goed.

Ook ontwikkelde het bedrijf het vermogen om het gehele bouwproces zelf te runnen, van planning tot oplevering, door bijvoorbeeld eigen architecten in dienst te nemen. Door de genoemde werkwijze, aansprekende architectuur en ambachtelijk vakmanschap, kreeg het bedrijf belangrijke impulsen. Heutink ontwikkelde zich tot een gerenommeerde onderneming.


Erkenning
Vanaf begin 90er jaren versnelde de groei van Heutink door overnames in de regio, waardoor ook de projecten zich over een steeds groter gebied uitbreidde. De professionalisering van de bedrijfsactiviteiten kreeg vervolg met de verkrijging van ISO 9001 certificaat in 1996. Bevestiging van het klantgerichte werken van Heutink kreeg de onderneming met de toekenning van het Keurmerk Klantgericht Bouwen, als een van de eerste bouwondernemingen in Nederland. In de eerste jaren na de eeuwwisseling telde Heutink Groep ongeveer 140 medewerkers en jaarlijks 80 bouwprojecten gerealiseerd. In de jaren die volgende werd gebiedsontwikkeling steeds belangrijker. 


Groei
Ook Helmich Heutink heeft de goeie traditie gehouden door zich in te spannen voor de maatschappij. Hij zette zich in voor de lokale gemeenschap, hulpbehoevenden in Polen, was voorzitter van de plaatselijke aannemersbond en diverse andere nevenfuncties. Hij werd onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in 2005. In 2011 trad Helmich Heutink terug, toen zoon Helmich Willem (Helmich jr.) inmiddels was klaargestoomd om de leiding over te nemen. Onder Helmich jr. groeide bij Heutink de gebiedsontwikkeling zoals het plan Tag West in Genemuiden en een deel van Homeruskwartier in Almere. Ook groeide het aantal unieke woonprojecten met veel bewonersparticipatie. Treffend voorbeeld hiervan is het project Hof van Fleur in Dronten waarbij zorg samenkomt met een gemixte woongemeenschap van jong en oud.  Heutink startte verder een vestiging in Polen en ontwikkelde en bouwde in de afgelopen jaren een aantal opvallende appartementengebouwen in Amsterdam. Een van die projecten, New West in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West, won onlangs de prestigieuze Zuiderkerkprijs voor beste woningbouwproject.