Groen Nobelhorst

De groene verbinder in Nobelhorst

Heutink Groep gaat in de nieuwbouwwijk Nobelhorst 60 woningen onder de naam Groen Nobelhorst ontwikkelen en bouwen. Heutink Groep heeft de aanbesteding in december 2022 gewonnen die door de gemeente Almere was uitgeschreven. De gemeente classificeerde het ingediende plan als uitmuntend op gebied van architectuur, stedenbouw, biodiversiteit en natuurinclusiviteit en schreef in haar beoordeling: ‘Heutink Groep heeft zich uitmuntend verplaatst in de context van de gemeente Almere en aansluiting gezocht bij het DNA van Nobelhorst.’

Gemeente: Almere
Locatie: Almere Nobelhorst
Oplevering: 2024
Programma: 48 rijwoningen en 12 twee-onder-een-kapwoningen. Alle woningen worden energieneutraal opgeleverd.
Projectwebsite: www.groennobelhorst.nl

Een dorp in de stad
Nobelhorst bevindt zich in het meest landelijke en groene stadsdeel van Almere. Het gebied dankt zijn naam niet voor niets aan de vele bossen in het gebied. Een plek dat volop rust, ruimte en groen biedt, met de gemakken van de stad in dezelfde omgeving. Hier ontmoeten de bewoners elkaar op straat en spelen de kinderen samen. Maar wat Nobelhorst echt uniek maakt in Nederland is dat het dorp voor een groot deel bestaat uit initiatieven van bewoners en ondernemers.

Natuur voorop
Een groene natuurlijke omgeving staat gelijk aan een gezonde leefomgeving. Niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren, insecten, bomen en planten. Daarom is er voor dit plan volop aandacht geschonken aan natuurinclusiviteit. Pijlers van onze aanpak zijn robuustheid en toekomstbestendigheid. Er wordt gekozen voor een  grote diversiteit in grondgebonden groen en groen op het dak dat voor luchtzuivering, wateropslag en verkoeling zorgen, voorzieningen voor fauna en duurzame low-tech oplossingen die direct uitvoerbaar zijn. De woningen worden vanzelfsprekend natuurinclusief ontwikkeld, met gevelgroen en groene daken, en door integrale oplossingen in de architectuur zoals plantbakken, klimvoorzieningen, nestkasten en verblijfplaatsen voor vogels, insecten en vleermuizen. Ook komen er in het plangebied onder andere wadi’s en waterbuffers om het overtollige water op te slaan. Zo geven we de natuur een serieuze kans, zelfs meer dan in het huidige agrarische landschap.

Verbondenheid
Het dorpse karakter van Nobelhorst geeft een gevoel van vertrouwelijkheid, veiligheid en verbondenheid. Nobelhorst wordt dan ook gevormd door en met de bewoners die een hechte community zullen vormen met elkaar. Om die verbondenheid te bekrachtigen worden enkele tuinen geïntegreerd met een collectieve deeltuin. Deze deeltuin nodigt uit om te bewegen, te ontmoeten en te spelen. De bewoners krijgen zelf inspraak over de invulling hiervan. Daarnaast krijgen toekomstige bewoners informatie over de omliggende natuur, tips voor beplantingskeuzes in de tuin en worden ze uitgenodigd voor gezamenlijke buurtinitiatieven.

Kernkwaliteiten

De architectuur, door Heren 5 architecten, sluit met de sfeer en identiteit perfect aan op het beeldregieplan van de gemeente. Het ontwerp van het plan typeert zich als ‘Dorps wonen in het groen’. Het plan is opgedeeld in verschillende sfeergebieden ieder met het uitgesproken dorpse karakter van Nobelhorst, maar met een sterke eigen identiteit. Die nauw verbonden zijn door het groen en sociale ontmoetingsruimten binnen en buiten. Het doel is binnen de verschillende karakters is het creëren van een samenspel voor mens, dier en plant en tegelijkertijd eigenheid en een aangename manier van wonen garanderen.

Drie karakters

Het Dorpshart
Het Dorpshart heeft een ton-sur-ton uitstraling, met een terugkerende rode kleur in het hout en de stenen, wat bijdraagt aan de eenheid in het ontwerp. De architectonische en functionele verbijzonderingen van het Dorpshart zijn gericht op het versterken van biodiversiteit en verbondenheid. Zo bieden de betonnen gevelelementen ruimte voor nestkasten voor vogels en vleermuizen, zorgen de veranda’s met natuurdaken voor regenwaterbuffering en verkoeling, en zijn de metselwerkdetailleringen met klimplanten een aanwinst voor de biodiversiteit. De bankjes en zachte overgangen zorgen voor verbondenheid in het buurtschap en de plint met grote gevelopeningen biedt bovendien kansen voor interactie en ontmoeting.

De Eilanden
De woningen van de Eilanden zijn herkenbaar aan hun zachte uitstraling, met gebruik van lichte baksteen en natuurlijk hout. Ze zijn met elkaar verbonden door middel van een collectieve achtertuin: het eiland-erf, geïnspireerd op een boerenerf. Het plan kenmerkt zich door de overstekken met invliegopeningen en nestgelegenheid voor verschillende vogels. Bovendien zorgen de geveltuinen voor extra groen en diversiteit. Dit maakt de woningen samen een karakteristiek en aantrekkelijk geheel.

Aan Het Bos
Aan Het bos is te herkennen aan de groene daken welke mede het accent in de stedenbouw vormen. De natuur krijgt de ruimte door clustering van nestkasten voor inheemse diersoorten, als een kroon op een toren begroeide gevels en groene versterken. In het ‘Bos’ bevindt zich ook het Boskasteel; een twee-onder-een-kapwoontoren die grenst aan de collectieve deeltuin, die door zijn schaal méér natuur biedt en zorgt voor een levendige buurt-community.